Wat begon als een geintje, eindigde in een serieus afstudeerproject. Waarbij de grenzen van Europa werden opgezocht.

Typic|Grapho, Afstudeerproject Academie voor de Beeldende Kunsten Maastricht, 2014

In 2012 grapte toenmalig klasgenoot Luuk Jaspers en ik, om ons afstudeerproject groots aan te pakken. ‘Laten we Europa doortrekken met een auto en dan langs inspirerende studio’s gaan’. Van het een kwam het ander en voor we het wisten vertrokken we 2 jaar later met een camper naar alle hoofdsteden van Europa. De aanpak die we tijdens de periode op de academie hanteerden ‘laten we een toffe opdracht verzinnen en dan kijken hoe ver we ermee kunnen komen’, werd nu in de praktijk gebracht.

Met als uitgangspunt; ‘met de toegang tot internet maken we uiteindelijk een soort universele taal‘, kwamen we gaande weg tot de ontdekking dat Europa’s steden een smeltkroes zijn van identiteiten, geïnspireerd door authentieke stukken die je nog, door goed om je heen te kijken ziet. En door een steeds wisselende samenstelling van inwoners beweegt zijn eigenheid mee. We zagen dat door kruisbestuiving er een interessante wereld ontstaat waarin je uitgedaagd blijft en wilt worden.

  • Fotografie
  • Typografie
  • Concept
  • Visualisatie/vormgeving
  • Film
  • Planning

Resultaat

  • Bewegende installatie
  • 30 tal interviews
  • 35 dagen ervaring rijker
  • Cum Laude afgestudeerd

De reis, het onderzoek

Met 16 geplande en uiteindelijk een 32 afgenomen interviews is onze reis een hele ervaring geweest waarbij we onszelf vaker de vraag hebben gesteld, wat verwachten wij van de toekomst? Al onze verwachtingen en vaste waarden hebben we opnieuw mogen vaststellen.

Want hoe normaal is het als je thuis komt en je huis staat er nog? Vrijwel voor de meesten van ons is dat een vast gegeven. Echter tijdens onze reis was het voor ons iedere dag weer een prettig weerzien als de camper niet afgesleept of gestolen was.

Alles werd bijgehouden op een tijdelijke website( squarespace) en een facebook pagina (klik!)

Berg aan verhalen en beeld

na 35 dagen keerden we terug naar ‘home-base’. Met een 32 interviews op zak, 11 steden bezocht, 5105km gereden in de camper en met ontelbaar veel inspirerende verhalen kon ik beginnen aan de uitvoering, met als ham vraag: hoe vertel ik dit verhaal. Want iedere stad had zoveel moois te bieden.

Iedere stad had zijn eigen verborgen pareltjes.
Dit is een kleine opsomming aan beeld welke tijdens de reis verzameld is.

Object wat meebeweegd

Als conclusie van het onderzoek kwam al snel naar voren dat iedere stad een eigen identiteit heeft. Deze beweegt mee met de bewoners/bezoekers. Door de migratie en eenvoudige manieren van rond bewegen binnen een (grenzeloos) Europa beweegt deze identiteit ook mee. Gekozen is om een installatie te maken die 11 beelden toont van de bezochte steden.

Beeld in de vorm van een collage met de ingredienten uit de steden. gepresenteerd als een klok zoals je die op oude grote stations en vliegvelden vindt, wat metaforisch de reis verbeeld. Ieder stad gerepresenteerd door een kleurenpallet, typische typografie, een beeld en de coördinaten waar de camper gestaan heeft op dat moment in de reis.

Mijn aandeel hierin was het concept uitdenken en de technische uitvoeren alsmede de volledige visualisatie van het project.